Naar zero-incidents met veiligheidsvideo

#VLOG Veiligheid op de werkvloer, je hebt er misschien al alles aan gedaan om een veilige en gezonde werkplek te creëren. Je hebt een QHSE-beleid, je traint je mensen, je voert audits uit en je maakt verbeterplannen. Je mensen kennen de regels. Maar… hebben ze zich veilig werken ook écht eigen gemaakt? Hoe breng je een dieperliggende risicobewustwording en een gedragsverandering te weeg? Daar kan een veiligheidsfilm je op meerdere manieren bij helpen.

Film kan je op meerdere helpen om de veiligheid te verbeteren, incidenten te voorkomen en te voldoen aan de wettelijke informatieplicht. Bijvoorbeeld: als contractors, externen en andere gasten je plant komen bezoeken wil je dat ze zich bewust zijn van de risico’s en de veiligheidsinstructies kennen. Dus was doe je? Je maakt een Poortfilm…

Poortfilm
Je maakt een video met daarin alle regels van je bedrijf… Nou vergeet het maar! Dat gaat niet werken. Je bezoekers worden overspoelt met alles wat moet, hoe het hoort en wat niet mag. Veel te veel informatie om in korte tijd te onthouden. Bovendien is het droge materie en voor dat je hebt weet wordt je bezoeker afgeleid door hun smartphone.

Dat kan ook anders. Wij geloven dat een poortfilm zich veel beter leent om mensen in een korte tijd bewust te maken van de veiligheidscultuur binnen je organisatie. Dat betekent niet dat ze alle regeltjes kennen. Maar wel dat ze zich bewust worden van welke risico’s in jouw plant te verwachten zijn. Je vertelt ze wat ze moeten doen in geval van een calamiteit en wat ze moeten doen als ze iets niet zeker weten. Zo geef je ze een gevoel van eigen verantwoordelijkheid mee. Uiteindelijk is dat de beste garantie voor een gedragsverandering. 

Maar wat nou… als het wél écht belangrijk is om ALLE regels volledig uit te leggen. Én te zorgen dat mensen het ook echt 100% begrijpen en onthouden… Dan is het tijd om een instructiefilm te maken. 

Instructiefilm

Beeld en geluid zorgt ervoor dat je doelgroep de boodschap beter begrijpt. Ook wanneer er sprake is van een taal- of cultuurbarrière of laaggeletterdheid. Dan zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van animatie. Wie of wat je ook bent, een animatie begrijpt werkelijk iedereen. 

Een instructiefilm kun je gebruiken in trainingssituaties. Klassikaal en individueel, in bijvoorbeeld een e-learningsysteem. Waarin je ook heel goed kunt toetsen of iemand de materie ook écht begrepen heeft voordat die persoon aan de slag gaat.

Casevideo

Gebeurd er helaas toch een incident? Laat dan de kans niet voorbij gaan om ervan te leren. Maak een video waarin je stap voor stap ontleedt wat er fout ging, laat de betrokken mensen aan het woord. 

En gebruik de video vervolgens om een gesprek te starten binnen je organisatie en zo te voorkomen dat dit ooit nog gebeurd. 

Veiligheidscampagne

Je eigen werknemers, ook degenen die al langer bij je bedrijf werken, moeten regelmatig opnieuw van veilig werken worden doordrongen. Hoe breek je door de beroepsblindheid? Verras ze eens positief, met een opvallend verhaal. Informatie die verteld wordt in de vorm van een verhaal wordt simpelweg beter begrepen en onthouden. En zorg dat jouw verhaal overal terugkomt. In alle hoeken en gaten van je bedrijf. Op schermen in de kantine, posters, op intranet, in mailings. Maak van jouw veiligheidsboodschap een happening.

Hoe pak je een veiligheidsfilm traject precies aan? Een kijkje in de keuken hoe we dat bij MoviLab aanpakken. Om te beginnen gaan we zoveel informatie over je doelgroep verzamelen dat we ons in zijn of haar schoenen kunnen verplaatsen. Zo komen we er achter wat we moeten doen om een gedragsverandering voor elkaar te krijgen. Dat doen we vaak met onze Story Canvas methode. Dit is een interactieve sessie waar we samen met jou je doelgroep en je veiligheidsboodschap binnenstebuiten keren. Tot slot maken we een samen een plan om jou te helpen om zero incidents te halen.

Lees meer over onze aanpak op onze veiligheidsfilm pagina> 

Wil je verder praten over veiligheid(sfilm) binnen jouw organisatie. Bel ons op 085-25 00 900 of stuur ons een mailtje

Deze ideeënfabriek draait 24/7. Hij leeft op creativiteit. En bananen. Als vorm en inhoud perfect bij elkaar komen schittert zijn glimlach. Verwacht van hem geen gladde babbel, maar een inhoudelijk en enthousiast gesprek over de juiste videoaanpak die je helpt om doelen te bereiken.

Aangeraden voor jou!

Talenten recruiten met video

Jouw doelgroep heeft iets te kiezen. Naast jouw vacature zijn er nog tientallen anderen. Dus de vraag is simpel… Hoe zorg je ervoor dat

Lees meer >

Wat kost een video?

Wat kost nou een video?

De prijs van een video kun je vergelijken met de prijs van een auto. Maar wat betekent dat nou precies? Voor een paar honderd

Lees meer >