Skip links

succesvolle online videostrategie in 3 stappen.

Je nieuwe video is klaar! Je wilt ‘m zo snel mogelijk aan de wereld laten zien. Neem toch even de tijd om onze tips door te nemen. Je video zal er nog beter door scoren!

je nieuwe video online publiceren

Om te beginnen moet je het juiste kanaal kiezen. Youtube, website, Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter etc.

Youtube.

Youtube is het bekendste en wordt het meest gebruikt. Je kunt vanuit Youtube ook publiceren op je website, Facebook en ander social media platformen.

Je wordt op Youtube goed gevonden en het is de tweede zoekmachine naast Google. Omdat Youtube van Google is kom je sneller hoger in de zoekresultaten van Google. Daarnaast is het ook nog eens gratis. Maar er kleven ook nadelen aan. Je video wordt bijvoorbeeld eigendom van Youtube. Er zijn ook alternatieven. Daar adviseren we graag over.

Als je je video op Youtube te publiceert zijn een aantal dingen belangrijk.

Basisinstellingen op Youtube.

Kijk goed op Youtube hoe je jouw video het beste kunt publiceren. Hier vindt je meer informatie vind je hier.

Zorg voor een effectieve videotitel, beschrijving en tag. Je kunt de video ook in een afspeellijst plaatsen. Op Youtube vind je verschillende video’s die uitleggen hoe je het beste een afspeellijst kunt maken.

Miniatuurweergave
, het uithangbord voor je video.

Een goede miniatuurweergave nodigt mensen uit om op jouw video te klikken. Daarnaast houd je met consistente thumbnails je kanaal en merk herkenbaar. 
Meer info vind je hier.

Ondertiteling, je video voor iedereen duidelijk.

Meer dan de helft van alle video’s op social media wordt zonder geluid bekeken.
We raden je dan ook aan om je video’s te ondertitelen. Dit kun je zelf op Youtube doen, deze (Engelse) Youtube video legt uit hoe je dit kunt doen.

Eindbeeld: houd de aandacht van je publiek langer vast.

Laat je kijkers zien welke van jouw video’s (of afspeellijsten) nog meer interessant voor ze zijn. Aan het einde van de video kun je een keuzemenu plaatsen, geheel in de stijl van je video of brand. Je kunt zelf aangeven welke video’s het meest interessant zijn voor je publiek om op ‘door te klikken’. Zo raakt de kijker niet afgeleid en houd je de aandacht van je publiek bij jouw merk. Meer info hier.

Embed codes: je video op de website plaatsen kan nog netter.

Wil je video plaatsen op je website? Zo zorg je bijvoorbeeld dat ondertitels automatisch afspelen, dat je de knoppen van de Youtube player verbergt en dat er geen hinderlijke suggesties getoond worden van andere gerelateerde video’s.
 Meer info vind je hier.


nog meer uit je nieuwe video halen

Je video moet er op social media uitspringen. Met een paar simpele ingrepen kun je daar zelf voor zorgen.

je video promoten op social media kan op veel manieren.

Je kunt de Youtube link van je nieuwe video natuurlijk plakken in je bericht op bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter. Nadeel is dat mensen dan eerst op de play knop moeten drukken om de video af te spelen. Maar je kunt je video ook direct uploaden naar Facebook, LinkedIn of Instagram. Dan speelt de video direct af als deze in de tijdlijn verschijnt: Meer info op Facebook, LinkedIn en Instagram.

doorlinken naar je website
 om je video te promoten.

Het kan ook zijn dat je kijkers direct naar jouw eigen (campagne)pagina wil trekken waar je film staat. Dan is het zaak om op social media de interesse van je publiek te wekken. Dat doe je met frisse en opvallende visuals om de aandacht voor jouw boodschap op te eisen. Een goed voorbeeld hiervan is een bewegende gif. Of een kort fragment of een intrigerende still uit je film werken ook erg sterk. Het activeert mensen om door te linken naar je website.

de kracht van herhaling.

Breng je campagne over een langere tijd onder de aandacht. De kracht van herhaling is immers bijzonder sterk. Zorg dat je elke keer varieert met visuals. Hiermee behoudt je boodschap een frisse uitstraling en het voorkomt verveling bij je doelgroep.

vierkante video:
 je video op alle apparaten.

Computerscherm, telefoon, tablet… jouw video moet op alle apparaten optimaal bekeken kunnen worden. Maar gebruikers draaien in de meeste gevallen hun telefoon niet eens. Het resultaat: een standaard rechthoekige video wordt dan heel klein afgebeeld en het grootste gedeelte van het scherm wordt niet benut. Zonde van je nieuwe video. Maar daar is een oplossing voor: maak ook een vierkante versie van je video. Vierkante video’s benutten het scherm optimaal, of je je telefoon nu draait of niet.

Is je primaire doelgroep smartphone gebruikers? Dan is het helemaal een slimme zet om langwerpige/staande content te maken die precies past op het telefoonscherm. Hier moet je natuurlijk tijdens de productie van je film al rekening mee houden.

korte versie: je boodschap, nog krachtiger.

Soms is het slim om een korte versie te produceren. Misschien heb je een secundaire doelgroep met een andere aandachtsboog? Of misschien wil je je video op social media gebruiken (enkele social media platforms, zoals Instagram en Twitter, beperken de lengte van je video). Maak een korte versie die je boodschap sterk samenvat of die je juist als nieuwsgierig-makende teaser gebruikt. Misschien is na een tijdje de aandacht voor je boodschap wat weggeëbd, dan kun je een korte versie heel sterk inzetten als reminder.

stills voor website of brochure: je boodschap, overal herkenbaar.

Je kunt mooie beelden uit je video ook breder inzetten. Door ze bijvoorbeeld op je website of in je brochure plaatsen. Zo ziet jouw boodschap op al je communicatiemiddelen er consistent en herkenbaar uit. Denk al na over deze mogelijkheden voordat je je video maakt. Dan weet je zeker dat de beelden hier ook geschikt voor zijn.


inzicht in de prestaties van je video...

Hoe wordt je video bekeken en wat valt er te verbeteren?

prestaties monitoren en analyseren: inzicht in het succes van je video.

Op videoplatformen zoals Youtube en Vimeo (betaald) kun je statistieken analyseren. Je kunt zien hoe vaak je video wordt bekeken en zelfs welke delen het beste of minste scoren. 
Meer info op Youtube Creator Academy.

Je merkt het: er is er veel om rekening mee te houden als je van je video echt een succes wilt maken. Daarom helpen we je bij MoviLab hier graag mee en kunnen we dit deels of volledig voor je verzorgen. Neem contact op voor meer informatie. Zo haal je alles uit je nieuwe video wat er in zit en kun jij lekker achterover leunen.

kun je hulp gebruiken
bij je online video aanpak?

085 - 25 00 900