Skip links

#Vlog: 5 tips om ingewikkeld onderwerpen helder uitleggen

#VLOG Hoe kun je hele ingewikkelde onderwerpen glashelder aan je doelgroep uitleggen? We geven je 5 handige tips om jouw boodschap snel, simpel en duidelijk over te brengen met animatie. 


Bekijk de #vlog.

Stel, je hebt een super ingewikkeld onderwerp, je nieuwe bedrijfsvisie of een nieuw product en dat wil je simpel en duidelijk uitleggen. Dan is het best moeilijk om het kort te houden, geen moeilijke vaktermen te gebruiken en om te zorgen dat jouw doelgroep precies snapt wat je bedoelt. Toch is er een manier waarmee je elk onderwerp glashelder kunt uitleggen: Animatie.

We communiceren nog steeds veel met tekst. En dat is jammer. Want uit onderzoek blijkt steeds meer dat ons brein juist heel visueel is ingesteld. Beelden blijven veel beter hangen dan teksten.

We hebben 5 manieren op een rij gezet om van jouw uitlegfilmpje een echt succes te maken.

#01 Vertel een verhaal.
Mensen zijn er dol op. Al vanaf de dag dat we met taal communiceren vertellen we verhalen aan elkaar en daar gaan we tot op de dag van vandaag me door. Dat is niet voor niets, want informatie die we via een verhaal beleven blijft veel beter hangen. Dus va af nu geen saaie bulletpoints meer, maar bedenk een verhaaltje.

#02 Maak het menselijk, gebruik een poppetje.
Je publiek leeft dan mee met het geluk, de zorgen of  het verdriet van het karakter. Het roept empathie op en maakt het makkelijker om je met de situatie te identificeren. Je publiek begrijpt dan veel beter hoe de meerwaarde die jij biedt hen ook kan helpen.

#03 Laat bijzaken weg!
Het is misschien moeilijk, maar je boodschap wordt een stuk helderder en leuker om naar te kijken.

#04 Zorg voor een sterk begin.
De eerste tien seconden zijn het meest belangrijk. Gemiddeld besteden bezoekers niet langer dan tien seconden op jouw site voordat ze weer wegklikken. Maar begint er een filmpje te spelen die direct de aandacht opeist dan houd je die aandacht veel langer vast. Dat is de kracht van video. Zet je je uitlegfilmpje op social media? Dan heb je maar een paar seconden de tijd om op te vallen en te zorgen dat mensen stoppen met scrollen.

#05 En zorg dat het er leuk uitziet.
De vormgeving en tone of voice moet aansluiten bij je boodschap. Van vrolijk tot serieus en van commercieel tot informatief. De animaties kunnen heel simpel zijn, maar moeten wel tot de verbeelding spreken.

Als je explainer aan die voorwaarden voldoet zijn we er van overtuigd dat je ermee scoort!

“Animation can explain whatever the mind of man can conceive.” -Walt Disney

Succes met uitleggen! Toch meer hulp nodig? Geen probleem! Stuur ons een mailtje.