De Noordzee is niet alleen een van de meest drukbevaren scheepsroutes ter wereld, maar tegelijkertijd wordt er ook energie gewonnen door middel van olie-en gasplatformen en windturbines. Hoe zorg je in zo’n complex gebied voor een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau? Het is in ieder geval belangrijk voor bedrijven in de olie- en gasindustrie om zich voor te bereiden op noodsituaties en ervoor te zorgen dat hun reactie snel en effectief zal zijn, om de impact in de omgeving te minimaliseren.
Oefenen van veiligheidsplannen is cruciaal. Daarom wordt er jaarlijks een OFFEX-oefening gehouden. Daarin worden plannen en procedures in de praktijk getest, waarbij de communicatie tussen de betrokken partijen, zoals de Kustwacht, de industrie, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat Zee en Delta en Staatstoezicht op de Mijnen essentieel is. Deze oefening wordt beurtelings voorbereid en uitgevoerd door een van de leden van de branchevereniging voor de olie- en gasindustrie, ElementNL. Vanaf 2023 zijn ook leden van de branchevereniging voor de windsector, NWEA, erbij betrokken.
DANA Petroleum, lid van ElementNL, organiseerde in 2022 de OFFEX-oefening. Ze hebben ons benaderd om het resultaat van de oefening met behulp van video te versterken.
Er wordt vaak veel tijd en energie gestoken in het maken van een realistisch script, het overleg tussen de verschillende stakeholders en de uitvoering van de oefening op de dag zelf. Uiteraard gevolgd door een uitgebreid verslag en aanbevelingen, maar die verdwijnen daarna vaak snel uit het zicht.
In de OFFEX-oefening heeft video op 3 manieren het resultaat ondersteund, namelijk:
Tijdens een oefening werd een virtuele ramp of incident gemeld. Vervolgens werd er vanuit verschillende locaties door crisisteams overlegd via telefoon en computerverbindingen. De oefening was dus helemaal virtueel. Om de oefening een realistischer karakter te geven hebben wij van tevoren realistische 3D-animatie gemaakt, zodat alle deelnemers een duidelijk beeld hadden van het incident.
Een maand na de oefening hebben vertegenwoordigers van organisaties van de offshore olie-, gas- en windoperators en de leden van de stuurgroep en de werkgroep OFFEX de oefening gezamenlijk geëvalueerd. Op die bijeenkomst is een video vertoond waarin duidelijk werd wat de oefening inhield, wie erbij betrokken waren en hoe deze in detail is verlopen. Zo had iedereen duidelijk op het netvlies waar het om ging en hoe de deelnemers de oefening hebben ervaren.
Na de evaluatie zijn ook de belangrijkste conclusies en aanbevelingen die uit de OFFEX 2022 naar voren kwamen in een video verwerkt. Nu is er een zeer complete video die zowel de oefening als de resultaten aansprekend en overtuigend in beeld brengt. Zodat het resultaat heel toegankelijk is en blijft voor geïnteresseerden.
Video geeft hier dus op verschillende manieren extra context aan het verhaal. De boodschap is toegankelijk en zo raakt de kijker meer betrokken bij het onderwerp.
Ben je benieuwd naar meer veiligheidsvideo’s? Bekijk Ontwaak voor risico voor een andere insteek om bewust te worden van risico’s.
Bij het maken van deze video om medewerkers bewust te maken combineerden we de volgende expertises: